این روزها با افزایش تعداد متقاضیان سقط جنین غیر قانونی و غیر بهداشتی ، جامعه نیازمند آگاهی هایی پیرامون این مبحث می باشد و در این راستا تلاش نموده ایم تا مطالب مورد نیاز شما عزیزان را در این مورد را بررسی و نکاتی مهم را ذکر کرده ایم.
سقط جنین ناامن و امن
سقط جنین درصورتیکه با روشی که توسط سازمانهای بهداشتی توصیه می شود و متناسب با مدت حاملگی است انجام شود و هنگامیکه فرد سقط جنین مهارتهای لازم را داشته باشد بیخطر است.
چنین سقط هایی را میتوان با استفاده از قرص سقط جنین پزشکی یا روش های سرپایی ساده انجام داد.
سقط جنین وقتی که توسط فردی که فاقد مهارتهای لازم است و یا در محیطی که با حداقل استانداردهای پزشکی مطابقت ندارد و یا هر دو انجام شود ناامن است.
تخصص و مهارت فرد
افراد، مهارتها و استانداردهای پزشکی در تامین سقط جنین بیخطر در نظر گرفته می شود مهارتها و استانداردهای پزشکی مورد نیاز برای این کار نیز بسته به مدت بارداری و پیشرفتهای علمی در حال تغییر متفاوت است.
انجام این کار اگر با استفاده از روشهای منسوخ مانند کورتاژ انجام شود حتی اگر ارائهدهنده خدمات آموزش دیده باشد یا اگر زنان با استفاده از قرص به اطلاعات مناسب دسترسی نداشته باشند ایمنی آنها کم است.
خطرات سقط جنین
سقط جنین خطرناک یا کمخطر است درصورتیکه شامل بلعیدن مواد سوزاننده باشد یا افراد بدون آموزش از روش های خطرناکی مانند قرار دادن اجسام خارجی یا استفاده از معجونهای سنتی استفاده کنند.
زنان ازجمله کودکان و نوجوانان با حاملگی ناخواسته معمولاً هنگامی که نمیتوانند به سقط جنین مطمئن دسترسی پیدا کنند به سقط جنین ناامن روی میآورند.
موانع دسترسی به سقط جنین امن عبارتاند از
- قوانین محدودکننده
- در دسترس نبودن خدمات
- هزینه بالا
- کلاله
- خدمات بهداشتی درمانی
نیازهای ضروری مانند دورههای انتظار اجباری و مشاوره اجباری به وسیله ارائه اطلاعات گمراهکننده، مجوز شخص ثالث و آزمایشهای پزشکی غیرضروری که مراقبت را به تأخیر میاندازند میتواند از موارد خطرساز برای سقط جنین امن باشد.
چه کسی در معرض خطر است؟
هر زنی که بارداری ناخواسته داشته باشد و نتواند به سقط جنین مطمئن دسترسی پیدا کند در معرض خطر قرار گرفتهاست.
زنانی که در کشورهای کمدرآمد زندگی میکنند و زنان فقیر احتمال سقط جنین ناامن را دارند، وقتی سقط جنین ناامن در اواخر بارداری انجام شود احتمال مرگ و جراحات بیشتر است.
در مواردی که دسترسی به جلوگیری از بارداری مؤثر و سقط جنین ایمن محدود یا در دسترس نباشد احتمال مرگ به هنگام سقط افزایش می یابد.
عوارض سقط جنین ناامن که نیاز به مراقبت اضطراری دارد
به دنبال سقط جنین ناامن، زنان ممکن است یکسری آسیبها را تجربه کنند که کیفیت زندگی و رفاه آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
در برخی از زنان عوارض تهدیدکننده زندگی را تجربه می کنند این عوارض عمده ناشی از سقط جنین می تواند خونریزی، عفونت و آسیب به دستگاه تناسلی و اندامهای داخلی باشد.
سقط جنین ناامن اگر در حداقل شرایط ایمن انجام شود میتواند منجر به عوارضی مانند
سقط ناقص یعنی عدم برداشتن یا دفع تمام بافت حاملگی از رحم
- خونریزی شدید
- عفونتهای شدید
- سوراخ شدن رحم،
صدمه به دستگاه تناسلی و اندامهای داخلی با قرار دادن اشیاء خطرناکی مانند چوب، سوزن بافندگی و یا دیگر موارد به واژن یا مقعد
علائم و نشانهها
ارزیابی اولیه دقیق برای اطمینان از درمان مناسب و ارجاع سریع برای عوارض سقط جنین ناامن ضروری است.
علائم و نشانههای حیاتی عوارض که نیاز به توجه فوری دارند عبارتاند از
- خونریزی غیرطبیعی واژن
- درد شدید در ناحیه شکمی
- عفونت غیرمعمول
- فروپاشی سیستم گردش خون.
تشخیص عوارض این بیماری دشوار است بهعنوان مثال ممکن است زنی که حاملگی خارج رحمی یا رشد غیرطبیعی در خارج از رحم داشته باشد علائمی مشابه سقط ناقص داشته باشد.
در این مورد ضروری است که پرسنل مراقبت های بهداشتی آمادگی لازم را برای مراجعه و ترتیب حملونقل به تأسیساتی را داشته باشند که در آن تشخیص قطعی انجام شود و مراقبت های مناسب سریعاً انجام شود.
درمان و مراقبت
عوارض ناشی از سقط جنین ناامن و درمان آنها شامل موارد زیر است
- خونریزی
- درمان بهموقع از دست دادن خون سنگین بسیار حیاتی است زیرا تاخیرها میتوانند کشنده باشند.
- عفونت
درمان با آنتیبیوتیکها همراه با تخلیه هرچه بیشتر از بافتهای بارداری باقیمانده از رحم در اسرع وقت لازم است چراکه آسیب به دستگاه تناسلی و یا اندامهای داخلی را میتواند دربر داشته باشد.
پیشگیری و کنترل
از سقط جنین ناامن می توان از طریق موارد زیر جلوگیری کرد
- آموزشهای جامع جنسی
- جلوگیری از بارداری ناخواسته با استفاده از پیشگیری از بارداری مؤثر، ازجمله پیشگیری از بارداری اضطراری و ارائه سقط جنین قانونی و ایمن.
- علاوه بر این مرگومیر و ناتوانی ناشی از سقط جنین ناامن میتواند از طریق ارائه بموقع درمان اضطراری عوارض کاهش یابد.