رفلاکس معده از ناهنجاری های رایج به شمار می آید که تنها با انجام روش های پیشگیرانه و آسان بدون نیاز به داشتن تخصص در زمینه پزشکی می توانید این مشکل را حل کنید ، با ما همراه باشید.
در این مطلب میخواهیم برای شما عواملی که باعث ایجاد رفلاکس معده میشوند و گاها مشکلاتی را برای ما به وجود میآورند تشریح کنیم، و در آخر روشهای پیشگیری از این بیماری را توضیح دهیم.
رفلاکس معده چگونه اتفاق می افتد ؟
در ورودی معده شما دریچه ای قرار دارد که حلقهای از عضله به نام اسفنکتر مری تحتانی نام دارد، به طور معمول این عضله به محض عبور غذا بسته میشود و بازگشت غذا را به سمت بالا یعنی مری غیرممکن میکند ، اما در مواردی که در ادامه میخواهیم به آن بپردازیم.
ممکن است این دریچه به طور کامل بسته نشود و یا خیلی زود باز شود اسید تولید شده توسط معده شما می توان به داخل مری برود ، این میتواند علائمی مانند سوزش، ناراحتی قفسه سینه به نام سوزش سر دل را ایجاد کند.
چه زمانی باید بیماری رفلاکس معده را جدی بگیریم ؟
اگر علائم رفلاکس اسید بیش از دو بار در هفته اتفاق بیفتد ممکن است به بیماری رفلاکس اسید معده مبتلا باشید که به آن رفلاکس مری نیز گفته میشود ، لازم نیست نگران باشید اما می بایست اقداماتی در جهت رفع این مشکل انجام دهید.
عوامل ایجادکننده رفلاکس معده یا رفلاکس مری کداماند؟
یکی از دلایل عمده بیماری رفلاکس اسید، ناهنجاری معده به نام فتق هیاتال است، این ناهنجاری زمانی اتفاق میافتد که قسمت بالای معده که در بالای دیافراگم قرار دارد حرکت کنند بدینترتیب ماهیچهای معده شما را از قفسه سینه جدا می کند.
به طور معمول دیافراگم به نگه داشتن اسید در معده به ما کمک میکند اما اگر این ناهنجاری را داشته باشید اسید میتواند به سمت بالا یعنی مری حرکت کند و علائم این بیماری را ایجاد کند.
از دیگر عوامل شایع برای ایجاد این ناهنجاری موارد زیر هستند :
- خوردن وعدههای غذایی بزرگ یا دراز کشیدن بلافاصله بعد از غذا
- اضافهوزن یا چاقی
- خوردن یک وعده غذایی سنگین و خوابیدن به پشت یا خم شدن از ناحیه کمر
- میان وعدههای نزدیک به زمان خواب
- خوردن غذاهای خاص مانند مرکبات، گوجه فرنگی، شکلات، نعنا، سیر، پیاز یا غذاهای تند یا چرب به مقدار کنترل نشده
- نوشیدن نوشیدنیهای خاص مانند الکل، نوشیدنیهای گازدار، قهوه یا چای
- سیگار کشیدن
- باردار بودن
- مصرف داروهایی مانند آسپرین، و ایبوپروفن، برخی از داروهای شلکننده عضلات یا داروهای فشار خون
راه پیشگیری این بیماری
شما می توانید به راحتی با کنترل مواردی که در بالا به آنها اشاره شد و یا دانستن برخی مطالب مهم در مورد مصرف داروها و نیز نحوه رفتار پس از خوردن وعدههای سنگین میتوانید کما این ناهنجاری را کنترل کنید بنابراین تنها با صرف چند دقیقه وقت برای مطالعه این مقاله این مشکل را به طور همیشگی حل خواهید کرد.
علائم معمول این بیماری سوزش سر دل و یا سوزش در ناحیه مری می باشند.
اما اگر بخواهیم به طور دقیق علائم این مشکل را بررسی کنیم می توانیم به :
- نفخ شکم
- مدفوع خونی یا سیاه
- استفراغ خونی
- آروغ زدن نامرتب و بیش از اندازه
- سکسکه ای که رها نمیکند
- سرفه خشک
- گرفتگی صدا یا گلودرد مزمن
اشاره کرد .
برای رفع این مشکل موارد زیر را انجام دهید :
- کم و آهسته غذا بخورید
هنگامی که معده بسیار پر است می تواند رفلاکس بیشتر به مری داشته باشد، بنابراین برای جلوگیری از آن می بایست آرام آرام غذا بخوریم
- وعده های بیشتر با حجم غذایی کمتر را در برنامه غذایی خود جای دهید
اگر درطول روز حجم زیادی از غذا را مصرف می کنید بهتر است به جای آن با میان وعده های بیشتر و حجم غذایی پایین تر برای رفع این مشکل اقدام کنید، به این صورت که در فواصل بین وعدهها، میان وعدههای کوچک قرار دهید.
- مواد غذایی ایجادکننده رفلاکس را کمتر مصرف کنیم
همان طور که در توضیحات گفته شد موارد غذایی وجود دارند که میتوانند باعث تشدید این بیماری شوند بنابراین شما می بایست بهصورت قابل توجهی میزان مصرف این مواد غذایی را کاهش دهید و یا بطور کامل از برنامه غذایی خود حذف کنید.
- نوشیدنیهای گازدار ننوشید
این نوشیدنیها به واسطه گاز موجود در آنها باعث آروغ زدن شما می شوند که این خود می تواند سبب تحریک ناحیه عضلانی انتهایی مری گردد و رفلاکس معده را مسبب شود.
- پس از غذا خوردن بیدار بمانید
- خیلی سریع حرکت نکنید
وقتی ایستاده اید، یا حتی نشسته اید نیروی جاذبه ای به تنهایی باعث میشود که اسید در معده بماند، سه ساعت قبل از خوابیدن غذا را تمام کنیم تا مجبور نشوید پس از خوردن غذا بخوابید.
هنگام خوردن غذا و اتمام آن حرکت نکنید و سعی کنید برای مدتی آرام باشید و در جایی ایستا بمانید.