از نظر طب اسلامی بدن افراد دارای طبع های مختلفی می باشد که نقش مهمی در سلامت ایفا می کند در ادامه به بررسی طبع بلغم و علل و راه های درمان خانگی آن می پردازیم
انواع طبع ها
از نظر طب سنتی بدن تمام افراد دارای یک طبع میباشد که به آنها طبع های دموی، صفراوی، بلغمی و سوداوی گفته میشود
هر کدام از این طرح ها دارای یک خلط می باشد که اگر میزان آن در بدن بیش از حالت طبیعی شود به اصطلاح میگوییم که آن خلط در بدن غلبه کرده است
غلبه این اخلاط میتواند باعث یکسری اختلالات در بدن بشود که با اصلاح رژیم غذایی و یکسری نکات طب سنتی میتوان آن مشکل را برطرف کرد
بلغم چیست؟
یکی از طبع های چهارگانه طبع بلغمی مزاج میباشد طبعی که دارای ویژگی سرد و تر میباشد بلغم گفته میشود این طبع به علت خوردن خوراکی های با طبع سرد به وجود می آید و در بسیاری از افراد جامعه رواج دارد
نشانه های بلغم چیست؟
طبع این افراد سرد و تر میباشد و عنصر وجودی آنها آب می باشد و افراد بلغمی به دلیل سردی مزاج رنگ پوست روشن و سفید دارند و گاها موهای آنها بور می باشد
افراد بلغمی از مشکلات نفخ معده معمولاً رنج می برند و با استفاده از گرمیجات میتوانند به مشکلات نفخ خود بهبود ببخشند
افرادی که لاغر هستند اما دارای شکم بزرگ می باشند نیز نشانه غلبه بلغم در بدن آنها می باشد افراد بلغمی دارای موی روشن و نازک میباشند
عوارض بیماری بلغم چیست؟
این طبع باعث ایجاد یک سری اختلالات در بدن می شود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
زیاد شدن اشتها و شکم بزرگ
سردی معده و دیر هضم شدن غذا
پر ادراری
کم حواسی
فراموشی و کند ذهنی
جاری شدن آب دهان در خواب
خواب آلودگی و زیاد خوابیدن
اختلال در بینایی و بویایی
پف اندام و صورت
روماتیسم
عدم تحرک
مواد غذایی مناسب برای درمان بلغم
افرادی که بلغمی هستند توصیه می شود که برخی از مواد غذایی را در برنامه غذایی خود قرار دهند
از آنجایی که طبع این افراد سرد میباشد باید بیشتر غذاهای گرم مزاج را در مورد استفاده قرار دهند برای مثال از گوشتهای شتر ،گوسفند ،کبوتر و گنجشک استفاده کنند
تمام میوه جات و میوه های رسیده و شیرین دارای طبع گرم می باشند
ادویه جات گرم مانند دارچین، زعفران، زنجبیل، فلفل سیاه، سیر و موسیر برای این افراد مفید میباشد
سبزیجات دارای طبع گرم مانند کلم ،نعنا، ریحان، جعفری ،مرزه، ترخون، تره و شوید برای این افراد مفید می باشد
عسل و شیره خرما نیز دو ماده غذایی مفید برای این افراد می باشد
خشکبار دارای طبع گرم مانند بادام، گردو ،فندق ،پسته ،کنجد و ارده نیز برای این افراد مفید میباشد
پرهیزهای غذایی بلغمی مزاج ها
این افراد باید از خوردن مواد غذایی که دارای طبع سرد می باشد خودداری کنند به این منظور باید مصرف ترشیجات را به حداقل برسانند و برنج سفید عدس ماش و جو را کمتر مصرف کنند
از لبنیات مانند شیر ،ماست، دوغ، کره، سرشیر، پنیر و کشک با رعایت مصلحات استفاده کنند
گوشت گاو و گوساله نیز دارای طبع سرد میباشد